Шолц: Путин няма да спечели тази война

Getty Images
share

Германия ще организира и проведе военното обучение на една украинска бригада от 5000 военнослужещи, съобщи канцлерът Олаф Шолц в Бундестага. В традиционното си обръщение към депутатите преди среща на върха на ЕС Шолц заяви категоричната подкрепа на Германия за Украйна, съобщава БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13413

"Путин няма да спечели тази война", заяви Олаф Шолц в Бундестага.

Руският президент Владимир Путин използва енергийните доставки и глада като оръжие, но не успя да наруши единството на Запада, категоричен е канцлерът.

Шолц: Занапред не трябва да разчитаме на енергийни доставки от Русия

Шолц допълни, че единственият възможен мир е не само запазването на териториалната цялост на Украйна: „Справедливият мир означава укрепване на отбранителните способности на Укранайна - днес и в бъдеще“.

Германия, която в момента е ротационен председател на Г7 - групата най-развити демокрации в света - ще е домакин на конференция за следвоенното възстановяване на Украйна, съобщи още Олаф Шолц.

„Финансовите нужди на Украйна са покрити до края на годината благодарение на ЕС, и Г7 има съществен принос за това. Но войната и последиците от нея ще ни занимават още дълги години. Затова е важно още днес да мислим за възстановяването на Украйна“, каза германският канцлер.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13413

Водещи новини

Още новини