Германската прокуратура разследва умишлени експлозии по тръбите на "Северен поток"

gettyimages
share

Германската федерална прокуратура е започнала разследване срещу неизвестен извършител за преднамерено причиняване на експлозии на тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2 на дъното на Балтийско море в близост до датския остров Борнхолм, съобщава БНР.

Федералната прокуратура в Германия обикновено разследва заплахи за националната сигурност, като например терористични атаки.

Първите обследвания от шведските власти на "Северен поток" засилват подозренията за саботаж

Говорител на тази институция е обяснил, че саботаж на тръбопроводите би представлявал посегателство срещу енергийните доставки и съответно срещу външната и вътрешната сигурност на Германия.

Досега имало достатъчно данни за обосновано предположение, че двата газопровода са били повредени нарочно с поне две подводни детонации.

Същото обявиха миналата седмица и шведските власти, които са инспектирали местата на два от четирите пробива, които са в изключителната икономическа зона на Швеция.

Днес премиерката Магдалена Андершон официално отказа на Русия тя да бъде включена в разследването, както и да сподели с нея резултатите от него. Но допусна Москва да проведе собствено разследване.

Водещи новини

Още новини