Първите обследвания от шведските власти на "Северен поток" засилват подозренията за саботаж

  • 06 октомври 2022 16:13

  • 867
  • 2
Първите обследвания от шведските власти на "Северен поток" засилват подозренията за саботаж
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Първите огледи, извършени тази седмица от шведските власти на течовете от газопроводите "Северен поток-1" и "Северен поток-2" в Балтийско море, засилват подозренията, че те са резултат от саботаж, извършен чрез детонации, нанесли значителни щети, съобщи Франс прес, като се позова на прокуратурата. "Установихме детонации близо до "Северен поток-1" и "Северен поток-2" в изключителната икономическа зона на Швеция, които са довели до значителни щети по газопроводите", заяви днес специалният прокурор, натоварен с разследването от шведска страна, информира БТА.

"Огледите, извършени на местопроизшествията, засилват подозрението за сериозен саботаж. Събрани са доказателства на място, които ще бъдат проучени", добави прокурор Матс Юнгквист.

Швеция обяви, че вдига наложената в понеделник забрана за достъп до зоната от няколко километра около мястото, която бе затворена за нуждите на разследването. Повече информация за начина, по който е било проведено подводното обследване не беше предоставена.

Шведската разузнавателна служба беше натоварена да ръководи разследването заедно със специалния прокурор и различни ведомства.

Няма данни течовете от „Северен поток“ да са свързани с присъствието на американска военна техника в района

Огромните течове на газ от "Северен поток-1", причинени от две експлозии с неизвестен произход на 26 септември, спряха в понеделник. По данни на шведската брегова охрана по-малък теч от "Северен поток- 2" е имало и днес. 

Много страни видяха в случилото се акт на саботаж. Подозирана за експлозиите, Русия обвини миналата седмица САЩ, които на свой ред отхвърлиха тези твърдения.

Последвайте канала на

Калина Христова
867 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.06 | 17:25

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.06 | 16:45

1
ЛА;СДФМКЛЦ Ь,АЮШ'ппппппк

Добави коментар

Водещи новини