Първа реакция от Лондон след изявлението на Путин

Getty Images (архив)
share

Речта на руския президент Владимир Путин притеснително изостря напрежението, а отправените от него заплахи трябва да бъдат приети сериозно. Това сподели пред Скай нюз парламентарният заместник-държавен секретар в британското външно министерство Джилиън Кийгън, цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13419

,,Несъмнено това е нещо, на което трябва да погледнем много сериозно, знаете ли, ние не владеем положението - не съм много сигурна дали и той го владее. Очевидно това е изостряне на напрежението. Това е зловеща, сериозна заплаха, но е такава, която е отправяна и преди'', заяви тя в друго интервю, този път за Би Би Си.

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия

Путин нареди първата от Втората световна война мобилизация в Русия и предупреди Запада, че ако продължи с това, което той нарича "ядрен шантаж", Москва ще отговори с мощта на целия си огромен арсенал. Руският президент повтори вече обявената си цел да "освободи" промишления център на Украйна Донбас и добави, че повечето хора в региона не искат да се връщат под това, което той нарече "игото" на Украйна.

В по-общ план обръщението на Путин несъмнено беше нещо повече от просто изричане на лъжи от негова страна, това беше пренаписване на историята, заяви Кийгън, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13419

Водещи новини

Още новини