Фламандската католическа църква одобри молитвена служба за благославяне на хомосексуалните връзки

Pixabay
share

Епископите на Фламандската католическа църква одобриха молитвена служба за благославяне на хомосексуалните връзки, съобщи днес фламандската обществена телевизия VRT. 

"Благословията е напълно равностойна, но не може да се нарече брак, основан на църковната традиция. Въпреки това, тя е много новаторска", каза Уили Бомбек, координатор на новосформираното контактно звено за религиозни хора от ЛГБТИ общността, съобщи специално за БТА белгийската агенция Белга.

В разпространено днес прессъобщение епископите от Фламандската католическа църква обявиха създаването на контактно звено по въпросите на  "хомосексуалността и вярата". Наред с други теми негов фокус ще бъдат и самите хора с хомосексуална ориентация. "Искаме да сме близо до тях, докато те вървят по понякога сложния път на признаване, приемане и позитивно преживяване на ориентацията си", заявиха епископите. Внимание ще се обърне и на техните семейства и близки, се посочва в прессъобщението. 

Сингапур ще отмени закона, забраняващ секса между мъже

Църквата вече е подготвила структурата на службите за благославяне на хомосексуални връзки. "Ангажимент, основан на устойчивост и вяра, който може да намери израз в рамките на църквата. За много хора от ЛГБТИ общността е важно да могат да честват връзките си в църквата, както това да са благословени пред Бога", каза Бомбек.

Службата обаче няма да се приема за бракосъчетание. "В крайна сметка според църковната традиция думата "брак" е запазена за отношенията между съпруг и съпруга", допълни той.

Водещи новини

Още новини