Неонацисти взеха главата на шеф на германското контраразузнаване

share

Ръководителят на германското контраразузнаване подаде днес оставка заради скандала около унищожаването на документи от разследването на неонацистка групировка, предадоха ДПА и АП.

Министърът на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих е приел оставката на Хайнц Фром, директор на федералната Служба за защита на конституцията. Оставката влиза в сила в края на този месец, като засега не се съобщава който ще заеме поста му. През ноември м.г. са били нарязани документи от разследването на десет убийства през периода 2000-2007 г., които тъкмо през същия месец са били свързани с неонацистка въоръжена група. Унищожаването на документите и неспособността на правоохранителните органи да заловят тричленната група през период от над 10 години породиха предположения, че властите са се опитвали да прикрият факта, че са използвали като информатори представители на крайната десница, както и да предотвратят влизането им в затвора.

Освен за убийствата на 10 души, главно турци, групата "Националсоциалистически нелегални" (Nationalsozialistischer Untergrund) е отговорна също за нараняването на един полицай и за най-малко 14 обира на банки. Действията на неонацистите бяха разкрити едва през ноември, когато двама предполагаеми основатели на групата бяха открити мъртви, а трети член - жена - се предаде на властите.

Водещи новини

Още новини