Европейската народна партия предлага Зеленски и Украйна за награда "Сахаров"

Getty Images
share

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент съобщи, че предлага украинския народ и президента на Украйна Володимир Зеленски за тазгодишната награда "Сахаров" за свобода на мисълта.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13444

Не се съмняваме, че смелите хора на Украйна, водени от президента Володимир Зеленски, заслужават да спечелят наградата, заявява зам.-председателят на парламентарната група Раса Юкнявичене. По нейните думи украинците и техният президент продължават да защитават европейските ценности на бойните полета всеки ден, предава БТА.

Групата на ЕНП заявява, че подкрепя Украйна и нейното демократично правителство от самото начало на войната, и настоява за конкретни мерки за противодействие на международната престъпност, която Русия извършва.

Отбелязва се, че тази парламентарна сила бе сред първите, призовали за ембарго върху руския петрол, въглища, ядрено гориво и газ, и за изключване на руските банки от системата SWIFT. Тези политики по-късно бяха приети и приложени от Европейския съюз, се допълва в съобщението.

ЕС отпуска на Украйна 500 милиона евро помощ за селско стопанство, образование и жилища

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13444

Водещи новини

Още новини