Марио Драги подаде оставка

Getty Images (архив)
share

Италианският министър-председател Марио Драги подаде оставка днес, след като ключови коалиционни партньори бойкотираха вот на доверие на правителството му в парламента, предадоха световните агенции. Това е сигнал за вероятни предсрочни избори и за нов период на несигурност за Италия и Европа в критичен момент, отбелязва Асошиейтед прес. 

Драги връчи оставката си на президента Серджо Матарела по време на сутрешна среща между двамата в президентския дворец Куиринале. От кабинета на президента заявиха, че Матарела е поискал от  правителството на Драги да продължи да изпълнява своите функциите, докато се вземе решение какво да се прави.

Италия е свикнала с кризи, но сегашната е сериозна

Правителството на Драги се разпадна вчера, след като трудно формираната коалиция от десни, леви и популистки партии отхвърлиха неговия призив да останат заедно до края на целия мандат на парламента, за да осигурят прилагането на финансирания от ЕС План за възстановяване и устойчивост на италианската икономика.

В изявлението на италианското президентство относно подадената от Драги оставка не беше уточнено дали Матарела ще разпусне парламента, или дали ще свика предсрочни избори, информира БТА.

Водещи новини

Още новини