Полският министър по европейските въпроси подаде оставка

  • 12 октомври 2022 20:34

  • 1054
  • 3
Полският министър по европейските въпроси подаде оставка
© Getty (архив)

Полският министър по европейските въпроси Конрад Шимански подаде оставка днес, предаде АП, цитирана от БТА.

Отбелязва се, че това е станало на фона на нестабилните отношения на Полша с ЕС и вътрешното напрежение в страната.

Шимански каза, че оставката му е съгласувана с премиера Матеуш Моравецки (на снимката).

Напускането му бе изтълкувано като отслабване на полското правителство в обстановка на нарастващо напрежение във връзка с енергийната криза и начините за противодействие на инфлацията.

Управляващите във Варшава националисти имат различни противоречия с Брюксел, като основните са свързани с върховенството на закона и демокрацията. В резултат средствата от ЕС за възстановяване на Полша от пандемията бяха замразени.

"Не е добре, когато един сравнително проевропейски настроен министър си отива и вероятно ще бъде заменен от някой определено по-антиевропейски", каза опозиционният ляв депутат Лукаш Кохут.

Шимански, който заемаше поста министър по въпросите на Европейския съюз от 2019 г., заяви пред медиите, че "макар че правителствата се сменят, Полша е една държава" и нейните интереси и позиция в Европа трябва да останат незасегнати от политическите промени.

"Убеден съм, че моят приемник ще има същия опит, професионализъм и отдаденост на каузата и ще следва политика, която ще бъде в съответствие с интересите на Полша в ЕС", добави той.

Президентът Анджей Дуда официално прие оставките на Шимански и на дългогодишния началник на канцеларията на премиера Матеуш Моравецки, Михал Дворчик, който напусна миналия месец по лични причини.

Румънският министър на образованието подаде оставка заради обвинения в плагиатство

Неидентифицирани хакери от месеци публикуват писма от личната електронна поща на Дворчик, имащи отношение към правителствени спорове и решения. Полското правителство увери, че имейлите са фалшиви, но някои обстоятелства и хора, споменати в тях, навеждат на мисълта, че те са автентични.

Дворчик и полски министри казаха, че кибернападението е част от руска дезинформационна кампания, проведена от тайните служби на Русия и Беларус.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1054 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
223

2022.10.13 | 06:39

3
В Германия също няма демокрация спрямо нас хората от ЕС, християни. Така, че естественият ход на нещата е разпадането на ЕС и кой каквото си е надробил.
ЧЕ

2022.10.13 | 04:21

2
А, ЦО ТАК ?
PaulaFox

2022.10.12 | 22:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини