Папа Франциск обърна специално внимание на хор, насърчаващ борбата срещу рака

share

Нецензурен текст, изписан върху тениските на хор, присъствал на днешната папска аудиенция, разсмя папа Франциск и той отдели специално внимание на музикалната група, предаде Ройтерс.

Около тридесет италианци с червени тениски с надпис "Хор "Майната му на рака" ("Fuck cancer choir"), бяха застанали на предните места по време на общата аудиенция на папата на площад "Свети Петър". След това те пяха пред папата. Под надписа на фланелките им e изобразен стиснат юмрук, разбиващ стена, на фона музикални ноти.

В края на аудиенцията групата се изкачи на трибуната, от която папа Франциск говореше на многохилядната тълпа, и започна да пее, събрала се около стола на светия отец.

"Вие сте добри, вие сте поети, благодаря ви", каза засмян папа Франциск. Видео от сцената после бе споделено от групата във "Фейсбук".

Хорът от северната италианска провинция Алесандрия е ръководен от двама лекари - Стефания Кривелари, която е биолог, и Федерика Гросо, която е онколог.

В миналото в района е имало по-висок от нормалното брой на заболели от мезотелиома - вид рак, причинен от излагането на организма на високи нива на азбест - заради вече затворената фабрика в град Казале Монферато.

"Знаем значението на този израз на английски, но той бе избран от нашите пациенти, за да покаже, че има възможност за нормален живот, въпреки рака, стига да сме заедно", каза Федерика Гросо пред Ройтерс. Тя заяви, че групата, която е била включвана в телевизионни предавания, за да настоява за по-добронамерено приемане на хората, болни от рак, подготвя мюзикъл, базиран на истинските истории на преборилите болестта. Дебютът на представлението ще бъде през есента.

На страницата на групата във "Фейсбук" се казва, че мисията им е да "предадат положителна енергия и сила" на пациентите, болни от рак и да съберат средства за научни разработки.

Водещи новини

Още новини