На 24 август четат присъдата на масовия убиец Брайвик

share

Присъдата на Андерш Брайвик, който е съден за убийството на 77 души в Норвегия миналото лято, ще бъде произнесена на 24  август, бе съобщено днес в последния ден на процеса срещу десния екстремист, предадоха Франс прес и ДПА.

33-годишният Брайвик поиска да бъде оневинен, защото счита, че е защитил "коренните норвежци" от исляма и мултикултурализма. Той заяви, че е вменяем и същевременно определи деянията си като "варварски".

От всички, които ме прегледаха, 35 от общо 37 души не намериха никакви симптоми (за невменяемост). Само двама души намериха някакви симптоми. Мисля, че е ясно върху какво трябва да се съсредоточите, каза Брайвик. "Всички можем да се съгласим, че станалото на 22 юли е  варварско действие", призна Брайвик в заключителната си реч.  След това той се впусна в идеологическа тирада, в която изрази  съжаление за загубата на ценности след края на Втората световна  война, за сексуалната революция, подронила устоите на  традиционното семейство.

"Европейският демократичен модел не работи. Нужна е фундаментална промяна на посоката", заяви Брайвик. Според него нападенията му - двоен бомбен атентат в Осло, убил 8 души, и стрелбата срещу младежки лагер на остров Ютьоя, взела 69 жертви, са били "ужасни, но необходими" за защита на  Норвегия от мултикултурализма и "мюсюлманското нашествие".

Когато Брайвик взе думата за заключителното си изказване, десетки души от семействата на жертвите и оцелели от нападението напуснаха залата.

Водещи новини

Още новини