Властите в Германия задържаха луксозна яхта, собственост на санкциониран руски бизнесмен

Pixabay
share

Германските власти задържаха луксозен плавателен съд, принадлежащ на руски бизнесмен, подложен на санкции от Европейския съюз след нахлуването на Русия в Украйна, предаде ДПА. "Луна" е втората мегаяхта, задържана на пристанището в Хамбург, след като властите задържаха "Дилбар" преди месец.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Германската полиция потвърди, че собственикът на "Луна" фигурира от 8 април в списъка на ЕС със санкционирани лица. Службата заяви в Туитър, че плавателният съд принадлежи на Фархад Ахмедов. Суперяхтата, оценявана на 400 милиона евро, е била задържана, тъй като е обект на законодателството за санкциите. В санкционния списък на ЕС се казва, че Ахмедов е руски бизнесмен, действащ в енергийния сектор и местната политика.

"Той е основал "Тансли трейдинг", доставяла оборудване на руски производители на газ, и е станал миноритарен акционер в "Нортгаз", петролна и газова компания в Сибир, както и председател на "Бектъл енърджи". Той е близък до Кремъл и е водещ бизнесмен, участващ в икономически сектори, осигуряващи значителен източник на приходи за правителството на Руската федерация", се казва в санкционния списък на ЕС, отбелязва БТА.

Италия конфискува яхта за 700 млн. долара, приписвана на Путин

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини