Литовският парламент: Инвазията на Русия в Украйна е "геноцид" и "тероризъм"

Getty Images
share

Литовският парламент гласува днес единодушно за окачествяването на действията на Русия в Украйна като "геноцид" и "тероризъм", и призова за създаването на международен трибунал по модела на Нюрнбергския трибунал след Втората световна война, за съдене на заподозрените за военни престъпления, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13413

Декларацията на парламента, подкрепена от премиерката Ингрида Шимоните, изброява военните престъпления на руските сили в Украйна, включително умишлени убийства на цивилни, масови изнасилвания, насилствено отвеждане на украински граждани в Русия и разрушаване на икономическа инфраструктура и културни обекти.

Латвийският президент: Действията на руските войски в Украйна са равносилни на геноцид

Москва отрича да взема на прицел цивилни и нарича инвазията си, започнала на 24 февруари, "специална военна операция" за "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна. Киев и Западът казват, че това е фалшив претекст за започване на непровокирана агресия.

"Руската федерация, чиито въоръжени сили умишлено и систематично набелязват за бомбардиране цивилни обекти, е държава, която подкрепя и извършва тероризъм", се казва в декларацията на парламента.

Тази стъпка на литовския парламент следва подобно единодушно гласуване на декларация от канадския парламент на 27 април, в която руската инвазия в Украйна също се определя като "геноцид", посочва Ройтерс. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13413

Водещи новини

Още новини