Латвийският президент: Действията на руските войски в Украйна са равносилни на геноцид

  • 15 април 2022 15:38

  • 600
  • 2
Латвийският президент: Действията на руските войски в Украйна са равносилни на геноцид
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Действията на руските войски в Украйна са равносилни на геноцид, заяви латвийският президент Егилс Левитс след връщането си от визита в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

Късно вчера той говори в Рига за това, което е видял със собствените си очи по време на посещението си, заедно с президентите на Полша, Естония и Литва.

"Бих нарекъл това геноцид", каза бившият съдия от Европейския съд по правата на човека, като допълни, че въпросът може да се реши юридически от някое от международните съдилища.

Държавните глави на четирите страни членки на ЕС и НАТО пътуваха до Киев с влак в знак на солидарност с усилията на Украйна да се противопостави на руската инвазия. Преди да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски в сряда, те посетиха някои тежко пострадали от военните действия райони около Киев.

"Гледката на киевските предградия, разрушени от въздушни и ракетни атаки, предизвика силни емоции", каза Левитс. "Можеше да се види, че руските войски са действали с изключителна жестокост, за да избият колкото се може повече цивилни", допълни той.

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония посетиха град Бородянка в Украйна

Разговорите със Зеленски бяха свързани с подкрепата за Украйна. "Украйна се нуждае от оръжия, сега. И то не само от леко, а и от тежко въоръжение“, каза Левитс.

Лидерите обсъдиха и варианти за икономическа и финансова помощ, както и възможностите за износ на зърно от Украйна през балтийски и полски пристанища. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
600 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.04.15 | 17:11

1
Поредният паляк с розови... цвички:)))!
До НайТъп Йово

2022.04.15 | 21:55

2
ВЯТЪР ТИ СВИРИ В КРАТУНАТА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини