Румънският премиер: С Кирил Петков се договорихме да подкрепим европейския път на Украйна, Молдова и Грузия

Novini.bg
share

Молдова е най-уязвимата държава в актуалния контекст от гледна точка на сигурността. Договорихме се да окажем необходимата помощ, заедно с другите държави от ЕС. Заедно ще подкрепим европейския път както на Украйна, така и на Молдова и Грузия. Това заяви премиерът на Румъния Николае Чука на брифинг, след като се срещна с българския си колега.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

По думите му днешният разговор с Кирил Петков е бил изключително продуктивен. „Започнахме нашия разговор от контекста на безопасността и сигурността. Петков дойде в Букурещ след визитата си в Киев. И двамата бяхме там тази седмица. Беше много добро време, в което успяхме да дискутираме инвазията на Русия в Украйна. Подкрепихме интегритета на територията на Украйна. Заедно осъдихме агресията на руските въоръжени сили и най-вече военните престъпления и жестокости, ударите, които доведоха до смъртта на граждани, на жени, на деца, разрушаване на болници, училища – неоправдани, непровокирани и абсолютно незаконни. Договорихме се да подкрепим, да идентифицираме виновника, за да може да бъде заведен пред международните съдебни инстанции“, заяви румънският премиер.

Започна срещата на Кирил Петков с румънския му колега Николае Чука

Двамата са разговаряли и за общи двустранни интереси в присъствието на еврокомисаря по транспорта.

„Първата тема е свързана с програмите по транспорта. Базирахме се на меморандум за изграждане на втори мост между Гюргево и Русе. Започване на проекта за драгиране на р. Дунав и вписване в европейската програма. Договорихме се да отворим ГКПП между Гюргево и Русе с ферибот. Това ще улесни и ще допринесе за преодоляване на ограниченията, които са предизвикани от работата по поддръжката на моста. България дойде с предложение – построяването на по-голям брой мостове. За тази тема се договорихме, че до края на следващата седмица да се учреди обща група, в която ще участват специалисти от министерствата на транспорта. С напредването на разговорите, установихме, че има общи теми по енергетиката. Решихме да включим и специалисти от ресорните министерства“, коментира още Чука.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13582

Водещи новини

Още новини