Макрон поясни какъв е рискът от използването на думата "геноцид" и защо я избягва

Getty Images (архив)
share

Френският президент Еманюел Макрон защити решението си да не използва думата "геноцид" по адрес на Владимир Путин, като подчерта, че според него "словесната ескалация" няма да помогне на Украйна и може да доведе до намеса на Запада, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13645

Френският президент уточни пред радио "Франс бльо", че сутринта е разговарял с украинския си колега Володимир Зеленски, който вчера изрази съжаление за отказа на Макрон да заклейми случващото се в Украйна като "геноцид". Двамата ще разговарят отново днес.

Макрон отказа да използва "геноцид" за действията на Русия в Украйна

,,Думата "геноцид" има определено значение и подобни квалификации трябва да се правят от юристи, а не от политици'', подчерта Макрон на път към северозападния град Хавър в рамките на кампанията си за президентските избори.

Държавите, които смятат, че това е геноцид, са задължени да се намесят според международни конвенции. Това ли искат хората? Не мисля така, защото би означавало да станат участници в конфликта, подчерта той.

,,Всички трябва да запазят хладнокръвие", добави Макрон, като подчерта, че "вербалната ескалация, без да са пресметнати последствията, не помага на Украйна".

Какво означават военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид?

,,Поддържам същата линия на действие: да направя всичко, за да спре тази война, да бъдем на страната на украинците, да продължим да прилагаме мерките на солидарност и да работим за връщане към мира и за защита на нашите сънародници от войната", заяви Макрон в заключение.

Няколко лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, обвиниха руския държавен глава Владимир Путин в извършване на "геноцид" в Украйна, позиция, приветствана от Зеленски. Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се въздържаха от използването на този термин, припомня БТА.

Геноцидът е строго дефиниран в международното право. В ООН ние разчитаме на правното определение на съответните съдебни органи, подчерта генералният секретар на организацията.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13645

Водещи новини

Още новини