Мицотакис призовава за общ отговор на ЕС на енергийната криза

gettyimages (архив)
share

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призовава за общ отговор на ЕС на енергийната криза, като изтъква, че съюзът трябва да прекъсне обвързаността на европейските цени на електроенергията и газа, съобщи БТА, цитирайки в."Катимерини".

"Трябва да прекъснем връзката между цените на газа и електроенергията. Ако не го направим, ще наложим огромна икономическа тежест на нашите граждани и предприятия. Надявам се, че можем да направим това на европейско ниво", заяви Мицотакис по време на дискусия с участието на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман на Седмия икономически форум в Делфи в събота.

"Трябва да мобилизираме европейските ресурси, за да помогнем на всички държави членки да се справят с този проблем", каза Мицотакис. "Ако не направим това, ще позволим на силите на популизма да се появят отново още по-силни ... ще загубим подкрепата на населението си, защото то ще усети тежестта от руската инвазия", посочи гръцкият премиер.

Премиерът Петков разговаря с гръцкия си колега, проведе още важни срещи в Делфи

Същевременно той изтъкна предсрочното погасяване от страна на Гърция на заемите от МВФ, одобрението на първата вноска от Фонда за възстановяване и устойчивост и очакването страната да излезе от от режима на засилено наблюдение.

"Важно е да дадем на пазарите посланието, че сме в състояние да си стъпим на краката, че на нас може да се разчита", каза премиерът и добави, че следващата цел е повишаване на кредитния рейтинг на страната до инвестиционен клас.

Водещи новини

Още новини