Великобритания настоява Индия да вземе мерки срещу Русия заради Украйна

Getty Images/Guliver
share

Британската министърка на външните работи Лиз Тръс бе посрещната днес в Индия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14914

Тя ще призове азиатския гигант да вземе по-строги мерки срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. След британската външна министърка в Делхи е очакван руският ѝ колега Сергей Лавров, отбелязва АФП.

Индия се въздържа при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, осъждаща Русия, и се ограничи с призив за прекратяване на насилието. Страната също така продължава да купува руски петрол и друга продукция.

В Делхи Лиз Тръс ще заяви, че "нахлуването на Русия в Украйна подчертава колко е важно демокрациите да работят в по-тясна взаимна връзка за разубеждаване на агресорите, ограничаване на уязвимостта към принуда и укрепване на световната сигурност", съобщи върховният комисариат на Обединеното кралство в Делхи - основната британска дипломатическа мисия в Индия.

"По-задълбочени връзки между Обединеното кралство и Индия ще стимулират сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион и в света, ще създадат работни места и възможности в двете страни" според Лиз Тръс, цитирана в комюнике. "Това е още по-важно в контекста на непровокираното нахлуване на Русия в Украйна", посочва тя.

Великобритания: Русия да прекрати войната и ние прекратяваме санкциите

Междувременно се очаква двудневно посещение в Индия на руския външен министър Сергей Лавров. 

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Индия "леко колеблива" в отношението ѝ към Русия. Тази седмица Далип Сингх, заместник-съветник по националната сигурност в Белия дом, също се отби в Делхи, отбелязва АФП.

Индия и Русия поддържат тесни връзки от десетилетия; Делхи купува от Москва голяма част от своята военна техника и оборудване.

Според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) през периода 2017-2021 г. от Русия са идвали 46 на сто от индийския внос. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14914

Водещи новини

Още новини