В Италия: Звездата на популярност на Путин в Русия се издига, но вероятно от страх

Getty Images (архив)
share

С войната в Украйна се издига и звездата на популярността на руския президент Владимир Путин, съобщава италианската телевизия РАИ Нюз във връзка с публикувани на сайта на руския социологически институт "Левада" данни, че одобрението за руския държавен глава е нараснало от 71% през февруари на 83% сега. Това е максимално равнище на одобрение за Путин за последните години, отбелязва италианската медия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13994

РАИ нюз припомня, че центърът "Левада" не се радва на топлото отношение на Кремъл и е класифициран като "чуждестранен агент" от руските власти.

Aнкета: В Русия расте одобрението за дейността на президента Путин

Според изследването 69% от руснаците смятат, че Москва върви в правилната посока с т. нар. специална военна операция в Украйна. Тук увеличението е със 17 процентни пункта в сравнение с миналия месец.

Италианската медия подчертава, че според различни експерти, цитирани във в. "Уолстрийт джърнъл", който също споменава за резултатите от допитването, към допитванията в Русия хората трябва да се отнасят предпазливо в момента, в който основните независими медии са елиминирани и следователно населението се информира за войната само от държавните медии. Върху резултата от допитването може да оказва влияние и страхът да се изказват мнения, противоречащи на онези, които очакват властите. Но все пак резултатът, оповестен от "Левада", си остава значим, като се отчита и фактът, че той е извършен от авторитетен статистически център, който не е контролиран от руската държава, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13994

Водещи новини

Още новини