Очаква ли се разпад на еврозоната?

share

Според очакванията на ръководителите на резервите на централните банки по света, поне една държава ще напусне еврозоната през следващите пет години. Усилията по овладяването на финансовата и икономическата криза продължават, но конкретни резултатите все още няма, съобщава TV7.

Заключението на ръководителите на резервите е направено на базата на мащабно проучване сред банковите институции, които заедно контролират над 8 млрд. долара. Това само показва огромната тревога на високопоставените служители преди изборите в Гърция, които поставят на карта не само бъдещето на страната, но и на единната валута - еврото.

Според анкетираните 80 управители на централните банки и мениджърите на фондове, разпадът на еврозоната е най-големият риск за световната икономика в следващите 12 месеца. Три четвърти от тях казват, че поне една държава ще изостави единната валута в следващите пет години. А мнозина смятат, че това ще направят няколко страни.

Управителите на банките пък твърдят, че за паника не може да става дума, въпреки че според актуална справка в последно време има тенденция към съкращаване на активите в евро. След усърдното затягане на коланите през последните две години, Европа постепенно започва да променя тактиката в борбата срещу икономическата криза.

Италианското правителство ще приеме пакет от мерки за стимулиране на растежа. По този начин кабинетът на Монти ще стане един от първите, който се съобразява с последните препоръки на експерти и финансисти.

На 15 юни в Брюксел ще бъдат публикувани данните за заетостта в еврозоната през първото тримесечие. Очакванията са за минимален спад на показателите.

Водещи новини

Още новини