Марио Монти: Имаме седмица за спасяването на еврото

  • 22 юни 2012 09:25

  • 1246
  • 0
Марио Монти: Имаме седмица за спасяването на еврото
©

Италианският премиер Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна предупреди за катастрофални последици от евентуален провал на срещата на върха на лидерите от Европейския съюз следващата седмица, като описа потенциална "спирала на смъртта", чиито последици ще станат повече политически, отколкото икономически, пише в. "Гардиън".

Италианският лидер ще разговаря с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, френския президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 и испанския премиер Мариано Рахой с надеждата, че големите четири страни от еврозоната могат да прокарат пътя към успеха на срещата следващата седмица. В интервю за "Гардиън" и група водещи европейски вестници Монти каза, че без успешен изход от срещата на върха ще има прогресивно нарастващи спекулативни атаки срещу отделни страни, тормозещи особено по-слабите. Атаките ще бъдат фокусирани не само върху онези страни, които не са успели да изпълнят изискванията на ЕС, но и срещу такива като Италия, които по думите му са спазили правилата, но са наследили от миналото висок дълг.

Описвайки последиците от провал на консултациите, Монти заяви, че предвид пълзящата икономическа парализа, разочарованието от Европа в обществото ще нараства, създавайки порочен кръг. За да излезем в добра форма от тази криза на еврозоната и на европейската икономика, е необходима още по-голяма интеграция, каза Монти. Но ако срещата на върха не успее да реши проблемите бързо, не само общественото мнение, но и мнението на правителствата и парламентите ще се обърне срещу по-голямата интеграция, предупреди той. Монти вижда наченки на този процес дори в италианския парламент, който традиционно е проевропейски, а вече не е.

Премиерът направи изявлението броени часове след като неговият предшественик Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 призна, че партията му е загубила доверието на обществото и избирателите заради подкрепата си за непопулярните бюджетни мерки на правителството на Монти и за първи път открито заговори за изборните предимства, които тя би могла да извлече, ако саботира кабинета от технократи на Монти.

Монти разкри, че лидерите на водещите страни от еврозоната работят върху план, предназначен да спре разпространяването на дълговата зараза, същевременно задоволявайки отказа на Германия да разреши финансова безотговорност. Планът, подчерта той, е един от абсолютно необходимите резултати от срещата на върха идната седмица

Последвайте канала на

БТА
1246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини