Прецедент: Швеция ще достави оръжия на Украйна

БТА
share

Швеция ще скъса с досегашната си доктрина, изключваща доставка на оръжия за воюваща страна, и ще изпрати 5000 противотанкови оръжия на Украйна, заяви премиерът Магдалена Андершон, цитирана от Франс прес, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13900

Правителството: Изпращаме военно-логистична помощ за Украйна

Това извънредно решение е без прецедент от 1939 г., когато Швеция подкрепи Финландия срещу СССР, заяви премиерът. "За мен като министър-председател първият и единствен въпрос е какво ще защити най-добре сигурността на Швеция и шведския народ", подчерта тя. "Заключението ми е, че нашата сигурност ще бъде защитена най-добре като защитаваме възможността на Украйна да се защитава срещу Русия", добави Андершон на пресконференция.

Освен противотанковите оръжия Стокхолм ще достави на Киев 135 000 полеви дажби, 5000 бронежилетки и 5000 каски. Освен това въоръжените сили на Украйна  ще получат и финансова подкрепа на стойност 400 милиона крони (42,78 милиона долара), добави премиерът, цитирана от ТАСС.

Германия също обяви по-рано днес промяна на политиката си, която изключваше доставка на оръжия на Украйна, припомня АФП.

Унгарският премиер Виктор Орбан от своя страна заяви, че няма да изпрати оръжия в Украйна, но ще окаже помощ на всички бежанци от страната, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13900

Водещи новини

Още новини