Полският президент заяви подкрепа за Зеленски на срещата на Б-9 във Варшава

Getty Images/Guliver
share

Съгласен съм с президента Володомир Зеленски, който заяви: „Ако днес на мен не помогнете, утре до вашите врати ще почука войната“. Това заяви президентът на Полша Анджей Дуда, като призова за подкрепа и солидарност с Украйна и за конкретни действия срещу „бруталната атака“ на Русия, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

Дуда откри днешната среща на високо равнище във формат Б-9, която се провежда във Варшава. В нея участват президентите на страните от източния фланг на НАТО и членки на Европейския съюз - България, Полша, Румъния, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Чехия и Словакия. За срещата в полската столица е и президентът Румен Радев.

Полският държавен глава благодари, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се е съгласила също да присъства на срещата, за да покажат държавите единство в „изцяло новата реалност“. Вчера над Европа се завърнаха демоните на войната, невиждани от 1945 г., посочи Дуда. Той каза, че отговорната държава за случилото се в Украйна е „Путинова Русия“.

След края на разговорите между лидерите на деветте държави, започна и виртуална среща на НАТО. Очакванията са тя да продължи няколко часа, за да се обсъди ситуацията в Украйна и да се излезе с позиция по кризата. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13586

Водещи новини

Още новини