ЕК забрани титановия диоксид като добавка в храните

Pixabay
share

Европейската комисия забрани употребата на титановия диоксид, по известен като Е 171, в храните. Забраната ще се прилага след преходен период от 6 месеца, което означава, че от лятото той не трябва повече да се слага в хранителните продукти, съобщи БНР.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду подчертава, че той не може повече да се смята за безопасен за здравето.

Зеленият кардамон с неочаквани ползи в нов тип антибиотици

Страните членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, което бе направено през есента. То се основава на научното становище на Европейската агенция за безопасност на храните.

Е 171 се добавя, за да придаде бял цвят на много храни - от печива и сандвичи до супи, сосове, дресинги и хранителни добавки.

Водещи новини

Още новини