Зеленият кардамон с неочаквани ползи в нов тип антибиотици

  • 27 май 2021 12:46

  • 442
  • 1
Зеленият кардамон с неочаквани ползи в нов тип антибиотици
© Pixabay

Биоактивните съединения на зеления кардамон (Elettaria cardamomum) възпрепятстват образуването на бактериални биофилми, така че те ще бъдат полезни при създаването на нови антимикробни лекарства, съобщава БНР. Резултатите са публикувани в списание „Frontiers in Microbiology“.

Бактериалният биофилм е многослойна структура, образувана от микробната общност за защита от агресивна среда, както и от действието на лекарства. Слой от полимери, вградени в клетъчната матрица, служи като "щит" за бактериите. Те осигуряват устойчивостта на микроорганизмите както към антибиотиците, така и към действието на човешката имунна система.

Днес бактериите стават все по-устойчиви на често използваните антибиотици и способността да се образуват биофилми, според учените, играе важна роля в този процес. Търсенето на нови лекарства, които могат да се борят с устойчиви щамове на микроби без риск за организма като цяло, е ключова област във фармакологията, сигурни са учените.

Новото проучване показва, че етеричните масла от зелен кардамон (Elettaria cardamomum) са отлично средство за борба с биофилмите. Учените са установили високия потенциал на биоактивни съединения на базата на това растение в борбата срещу редица бактериални патогени, включително Е.coli, стрептококи, салмонела и други.

Бактерия Е. коли, отпечатана с биопринтер на МКС, стана резистентна на антибиотици

"Според Националния здравен институт на САЩ най-малко 80% от инфекциозните заболявания са причинени от бактерии, способни да образуват биофилми. Етеричното масло от зелен кардамон ще помогне в борбата с устойчиви на множество лекарства микроорганизми: вече в концентрация от 0,125%, той ефективно потиска образуването на биофилми в грам-отрицателни патогени на хора и животни“, каза Михаил Чикиндас, ръководител на Центъра за агробиотехнологии, професор в катедрата по хранителни науки в Държавния университет в Ню Джърси.

Кардамонът се използва в хранително-вкусовата промишленост като функционална добавка, безопасен подобрител на вкуса и консервант. Също така екстрактът от това растение има антиоксидантни свойства, което увеличава стойността му като хранителна добавка.

Учените са уверени, че кардамонът може да се използва при разработването на нови органични лекарства за борба с микроби, устойчиви на множество лекарства.

US изследване установи свръхупотреба на антибиотици при COVID-19

Съединенията, получени от зеления кардамон, могат също да осигурят алтернатива на химическите консерванти и да помогнат за разработването на продукти с удължен срок на годност, казват авторите на изследването, проведено в сътрудничество с експерти от Китай, САЩ, Пакистан и Ирак.

Последвайте канала на

Novini.bg
442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jennifersxufa

2021.05.27 | 22:21

1
М­­л­­а­д­­а­­ ­­­м­­о­­­к­р­­а­­ ­­­у­ч­­­е­­н­­­и­­ч­­­к­­а­ ­­ч­у­­к­а­­­ ­­ ­­­W­ ­W­ ­­W­ ­.­­ ­­B­­­ ­­­G­­­ ­1­­ ­­7­­­ ­­.­­­ ­C­­­ ­L­ ­U­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини