ЕК защитава решението на Франция за въвеждане на ваксинационни пропуски

Getty Images/Guliver
share

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи днес решението на Франция за въвеждане на ваксинационни пропуски, които ще заменят познатите досега ковид сертификати за ваксинирани, преболедували и изследвани за ковид. Подобна стъпка е в правомощията на властите, заяви тя на съвместна пресконференция в Париж с президента на Франция Еманюел Макрон, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

По нейните думи пандемията дава повод за разговор за смисъла на свободата и за отговорността, която тя носи. Ваксинационният пропуск е вид защита от тези, които не са ваксинирани, обобщи Фон дер Лайен. Тя съобщи, че близо 70 на сто от цялото население на ЕС вече е имунизирано срещу новата болест.

Да бъдеш гражданин носи права и задължения, обясни Макрон. Свободата на неваксинираните свършва там, където започва да засяга свободата и живота на останалите, добави той. Не подкрепям призивите неваксинираните да не бъдат лекувани, допълни френският президент.

Макрон: Животът на неваксинираните ще стане по-труден

Той изрази очакване до юли по време на френското председателство на Съвета на ЕС да се отчете напредък по подготовката на законопроектите, свързани с прехода към по-чиста икономика и с охраната на външните граници, с цифровизацията и осигуряването на достойно заплащане на труда. Президентът не спомена въпроса с Балканите сред най-важните теми за председателството.

Макрон подкрепи преговорите между Москва и Вашингтон, и съобщи, че в следващите дни отново ще разговаря с руския президент Владимир Путин. По повод обстановката в Казахстан Фон дер Лайен заяви, че ЕС следи събитията с голяма тревога и е готов да помогне, с каквото може. Правата и сигурността на гражданите трябва да бъдат опазени, призова председателят на ЕК. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини