Претърсиха имоти на бившия шеф на ватиканската банка

share

Италианската полиция обискира днес жилището на бившия президент на ватиканската банка Еторе Готи Тедески в рамките на разследване за случаи на корупция в лоното на италианския авиационен и отбранителен холдинг Финмеканика, предаде АФП.


Освен жилището на Готи Тедески в Пиаченца, северна Италия, беше обискиран и негов офис в Милано. Обиските бяха извършени по нареждане на прокуратурата в Неапол, разследваща корупционната афера, свързана с Финмеканика. Прокуратурата обаче не е вписала Готи Тедески в списъка на хората, които са преките мишени на разследването, припомнят италиански съдебни източници. В жилището и офисите на Готи Тедески полицията издирваше документи относно банкови операции, за които той вероятно е бил информиран заради личните си връзки с президента и генерален директор на Финмеканика Джузепе Орси.

Разследването по аферата Финмеканика касае предполагаеми случаи на корупция и даване на подкупи на международно ниво. Смята се, че компаниите в холдинга са подкупвали политици в замяна на договори. Финмеканика е разтърсвана от 2010 г. от корупционните скандали, които доведоха на 1 декември 2011 г. до оставката на тогавашния й президент Пиер Франческо Гуаргуалини. Той бе начело на холдинга 9 години. Сред една от корупционните афери, свързани с Финмеканика, е продажбата на 12 хеликоптера на Индия през 2010
г. Машините са били продадени на Делхи от компанията Агуста Уестланд, филиал на Финмеканика. Индийските власти вече разследват тази сделка по подозрения за корупция.

Водещи новини

Още новини