Полски генерал обвини Русия за мигрантския натиск срещу страната му

Getty
share

"И Русия е виновна за мигрантския натиск, на който е подложена нашата страна през последно време", това каза полският генерал и бивш командир на елитно въздушнодесантно подразделение Роман Полко, написа газета.ру.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1555

"Това, че хиляди мигранти са пред прага на държава, която е членка на Европейския съюз и НАТО, се дължи не само на Минск, но и на Москва. Руските власти пропуснаха през територията на страната си хиляди мъже, жени и деца от Близкия изток. Тези хора пристигнаха в Беларус през Русия и сега се опитват да влязат в ЕС", заяви военният.

Полко също призова Северноатлантическия алианс и 27-те да отговорят твърдо и решително на по думите му: Опитите за използването на мигрантите за разрушаване на инфраструктурата по границата Република Полша, правени от страна на властите в Беларус не без помощта на Русия.

Както вече писахме, вчера голяма група мигранти се опита да разруши преградно съоръжение на беларуско-полската граница и да проникне в членката на ЕС. Във връзка с това военното и вътрешно министерства във Варшава изпратиха в източните части на страната още въоръжени свои служители.

Полша: Отбихме атака на мигранти

Днес в населения пункт Кузница Бялостоцка пристигна и полският премиер Матеуш Моравецки (на снимката).   

По-рано беларуският президент Александър Лукашенко, заяви че страната му повече няма да спира нелегални мигранти да използват страната като транзитен маршрут към ЕС.

Повод за думите на лидера в Минск бяха санкциите, на Беларус от Брюксел, наложени през май. ЕС въведе ограничения върху вноса на калиеви торове (основен продукт на беларуския износ), тютюневи изделия и други стоки заради ареста на опозиционера Роман Протасевич и приятелката му София Сапега на 23 май. Двамата бяха задържани след като самолет на ирландската компания "Райънеър", извършвал полет от Атина до Вилнюс, бе принуден да кацне извънредно на аерогарата в Минск.

 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1555

Водещи новини

Още новини