В Германия държавата ще компенсира щетите от наводненията до 80%

Getty Images/Guliver
share

Хора и компании, засегнати от наводненията, които опустошиха Западна Германия в средата на юли, ще бъдат компенсирани от държавата за до 80 процента за своите загуби. Това реши днес правителството, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В случаи на особено трудно положение, щетите може да бъдат компенсирани изцяло. Застрахователни компании и фондовете за помощ при извънредни ситуации ще допълват държавните помощи до максимален размер от 100 процента от загубите.

"Ние се обединяваме във времена на извънредни ситуации", каза германският финансов министър Олаф Шолц. Той съобщи, че правителството е заделило 30 милиарда евро, за да отстрани щетите и да възстанови инфраструктурата и други сгради.

183 души загинаха при проливните дъждове и наводненията, които удариха провинциите Райнланд-Пфалц и Северен Рейн - Вестфалия в средата на юли.

Наводнения като тези в Германия ще стават все по-вероятни, алармират учени

Компенсациите ще бъдат плащани от регионалните власти и от федералното правителство. Те ще дават приблизително по половината от съответните суми и на провинциите ще бъдат заеми с 30-годишен срок на погасяване.

Мярката трябва да бъде одобрена от Бундесрата. Гласуването в горната камара на германския парламент е предвидено на 10 септември.

Водещи новини

Още новини