ЕС харчи за отбрана 200 млрд. евро всяка година

share

Общите разходи на 27-те членки на Европейския съюз за отбрана възлизат на 200 млрд. евро, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, съобщи РИА Новости.

Пред участниците на срещата на НАТО в Чикаго, ръководителят на ЕС посочи:" Това е голяма сума, тя трябвана са харчи по-ефективно и трябва да дава по-добри резултати". Той се обяви и за създаване на по-добра промишлено-технологична база на европейската отбрана. Ван Ромпой призова за задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и НАТО, като отбеляза и постиженията в тази област. "Искам да призова всички страни да работят за поддържането на стратегическото партньорство между Блока и Алианса. ЕС ще продължи да работи с НАТО за укрепването на международната сигурност", допълни той.

На същия форум президентът на Литва Далия Грибаускайте, обяви, че ръководената от нея страна и Латвия и Естония ще увеличат от 2015 г. финансирането на мисията на въздушната полиция на НАТО в региона от 2,2 до 5 милиона евро. Балтийските страни не разполагат със свои самолети, годни за въздушно патрулиране, и затова от април 2004 г. – след присъединяването им към НАТО – охраната на въздушното пространство на ротационен принцип бе поета от други страни-членки на Алианса, базирани в литовското летище Зокняй.

Водещи новини

Още новини