Весела Чернева: Бруталността на режима на Лукашенко се увеличава, това показва отчаянието му

Getty images
share

"Всичко, което се случва в Беларус, демонстрира сблъсъка между Лукашенко и народа. Бруталността на режима се увеличава и това показва отчаянието на Лукашенко, защото е очевидно, че неговите дни са преброени". Това каза пред БНР Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика. 

По думите ѝ репресиите в свят, в който нищо не може да се скрие, защото всичко излиза в социалните мрежи, показва точно отчаянието на Александър Лукашенко при арестуването на журналиста Роман Протасевич.

Чернева коментира реакциите на Европейския съюз по казуса с Беларус:

"Първо - Урсула фон дер Лайен е предложила 3 млрд. евро, ако започне демократичен преход в Беларус, това е офертата към елита около Лукашенко - да се освободят от него. Междувременно и САЩ се включиха към санкционния режим на ЕС, който се състои от две части - 80 лица, включително Лукашенко и синът му,  които не само не могат да пътуват в страните, които налагат санкции, но не могат да имат никаква собственост или банкови сметки, които се замразяват. Другата част от санкциите са големите беларуски държавни предприятия - това е гръбнакът на икономиката на Беларус. САЩ са напът да наложат санкции върху тези предприятия".

Тя подчерта, че икономическият обръч, който се затяга около режима на Лукашенко, е подплатен с щедрото предложение на ЕС за финансова помощ.

Лукашенко заплаши да „наводни Европа с наркотици и мигранти“

Според Весела Чернева ЕС подхожда тактически, като отделя досието "Беларус" от Русия:

"Идеята е, че дори Русия да е знаела и дори руските служби да са помагали в операцията с приземения принудително самолет, Москва няма да бъде включена като виновник в разказа на Запада. За да може Лукашенко да стане тежест за Путин и да стане твърде висока цената за Путин да продължава да финансира и да субсидира режима в Беларус".

Водещи новини

Още новини