Улична художничка съди Ватикана за авторски права

Pixabay
share

Една нощ в началото на 2019 година римската улична художничка Алесия Баброу прикрепя към мост до Ватикана направено от нея стилизирано изображение на Христос. Година по-късно тя е шокирана да научи, че от Ватикана са използвали репродукция на част от нейната творба върху пощенска марка за Великден 2020, съобщи Асошиейтед прес.

Баброу е завела дело срещу телекомуникационната служба на Ватикана в римски съд миналия месец. В иска си твърди, че Ватикана неправомерно печели от нейното творчество и нарушава оригинала на творбата й.

Художничката настоява за обезщетение от близо 130 000 евро. Тя твърди, че от ватикана не са отговорили по никакъв начин на опитите й да преговаря за извънсъдебно разрешение на случая, след като тя установява, че изображението е използвано без нейно съгласие и се продава.

Ватикана отпечатва първоначално 80 000 марки на цена от 1,15 евро, като до миналата седмица още били в продажба, предава БТА.

"Не можех да повярвам. Честно казано, помислих, че е шега", каза Баброу пред Асошиейтед прес.

Ватикана притежава някои от най-великите творби в света и енергично защитава правото си да използва репродукциите им заради притежаването на авторските права върху шедьоври като Сикстинската капела и "Пиета" на Микеланджело. Сега обаче местата са разменени и Ватикана е обвинен в нарушаването на авторските права на уличен художник.

Адвокати по авторските права, запознати със случая, казват, че това е важен случай за Италия и доказателство за нарастващата оценка на стрийт арт творци като Банкси, както и на убеждението, че дори анонимното творчество заслужава защита срещу неразрешена корпоративна търговска употреба.

Масимо Стерпи, чиято кантора в Рим представлява агенция "Пест контрол" на Банкси в дела за авторски права, казва, че в преобладаващата част от Европа и САЩ законите за авторски права защитават правата на артистите, дори и ако творбите им са създадени незаконно върху обществена или частна собственост.

Водещи новини

Още новини