Европейският съвет ще заседава тази вечер при повишени мерки за сигурност

Pixabay (архив)
share

Европейският съвет ще обсъди тази вечер въпроса с Беларус при повишени мерки за сигурност,, предаде БТА, позовавайки се на пресслужбата на институцията.

Участниците в срещата са били помолени да не внасят в залата на заседанието електронни устройства, за да се запази тайната на разговора. Подобни мерки се приемат, когато ЕС обсъжда най-чувствителните въпроси. Досега подобна мярка бе прилагана при обсъждането на раздялата с Великобритания. Предвижда се на днешното заседание участниците да обсъдят и удължаване на санкциите срещу Русия.

Лидерите от ЕС ще забранят на беларуски авиокомпании да летят във въздушното пространство на съюза

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че е призовал за международно разследване на случая с принудителното приземяване на вчерашния полет на "Райънеър" между Атина и Вилнюс в Минск. Той е настоял за незабавното освобождаване на задържания журналист Роман Протасевич и неговата приятелка, и за осигуряване на възможност да напуснат Беларус.

Европейският съвет ще обсъди налагане на санкции срещу Беларус

По неговите думи ЕС е получил с този случай възможност да покаже, че "не е книжен тигър". Сасоли е посочил, че налагането на санкции от Русия срещу него и зам.-председателя на Европейската комисия Вера Юрова е действие срещу представляваните от тях институции. Той е настоял отново за освобождаването на Алексей Навални.

Водещи новини

Още новини