ЕП настоява за разширяване на наблюдението над законността

  • 24 юни 2021 20:50

  • 389
  • 0
ЕП настоява за разширяване на наблюдението над законността
© Pixabay

Европейският парламент прие днес резолюция, в която подкрепя докладите на Европейската комисия за състоянието на законността в ЕС. Документът бе подкрепен с 509 гласа "за", 152 "против" и 28 въздържали се, се отбелязва в съобщение на ЕП, цитирано от БТА.

Евродепутатите призовават за наблюдение на състоянието на всички европейски ценности и особено демокрацията, върховенството на закона и основните права, при чието нарушаване може да възникне постоянна заплаха за ЕС. Те настояват да се прави разлика между постоянни и отделни нарушения. Според ЕП е необходимо докладите да бъдат свързани с препоръки и срокове, както и с процедурата по член 7 от договора за ЕС и с новите правила за европейския бюджет.

Резолюцията осъжда "политическия натиск" в Унгария и Полша за възпрепятстване на национални съдии да задават въпроси на Европейския съд. Отчитат се опитите на Полша да подкопае независимостта на националния омбудсман и това, че Унгария не прилага решение на Съда на ЕС за ограниченията за финансиране на организации на гражданското общество. Евродепутатите настояват ЕК да предаде Унгария на Европейския съд и да наложи финансови наказания.

ЕП подкрепя призивите срещу унгарския закон, свързан с образованието за ЛБГТ+

Novini.bg
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини