Меркел и Оланд са за оставането на Гърция в еврозоната

gettyimages
share

Германия и Франция са наясно, че носят обща отговорност за Европа, затова те трябва да предложат общи идеи за възстановяване на икономическия й растеж на срещата на върха на ЕС идния месец.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на обща пресконференция с френския президент Франсоа Оланд, часове след като той положи клетва на поста, предаде Ройтерс.

"Ще бъде много важно Германия и Франция да представят идеите си заедно на тази среща и да работят тясно помежду си, за да я подготвят," подчерта Меркел.

Двамата лидери заявиха, че желаят Гърция да остане в еврозоната и добавиха, че са готови да помогнат на разтърсената от кризата и изправена пред нови избори страна да възвърне икономическия си растеж.

"Надявам се, че можем да кажем на гърците, че Европа е готова да прибави мерки за подпомагане на растежа и на икономическата активност, така че в Гърция да настъпи връщане към растеж," заяви Оланд, който желае да смекчи ръководената от Берлин политика на строги икономии с мерки за насърчаване на растежа.

"По отношение на растежа, методът, за който се споразумяхме, е да поставим всички идеи и предложения на масата и да видим какви законови средства съществуват, за да могат те да бъдат приложени," поясни френският президент.

Водещи новини

Още новини