Германия пропищя от нашествие на български и румънски цигани

share

Германия среща все по-големи трудности да интегрира цигани от България и Румъния, които често не работят нищо и се намират в система, която не разбират, съобщи германското издание "Шпигел в обширна публикация.

Сблъсъкът на световете започва, когато се увеличава броят на циганите от България и Румъния, които пристигат в страната. Все по-често властите са залети от граждани на Европейския съюз, които често нямат и една стотинка в джоба посред реалността в Германия.

Изданието разказва за циганка от България, която не може да разбере защо германците изпращат толкова много писма. "В нашето село нямаме дори пощальон", казва тя пред медията и обяснява, че сортира множеството писма според цвета на плика.

Според официалната статистика през 2011 г. в Германия са пристигнали 19 020 българи, което е увеличение с 25.4% спрямо 2010 г., и 32 686 румънци с увеличение 25.8%

Тази седмица експертният съвет на Германската фондация за интеграция и миграция официално ще представи доклад с оценката си за 2012 г., който анализира взаимодействието между националните, регионалните и местните власти по отношение на интеграционната политика. Заключението в него е, че координацията е неадекватна, а ефективно сътрудничество почти не съществува.
 

Проблемът е най-сериозен, когато става въпрос за новите групи имигранти от Югоизточна Европа. Много германски политици смятат, че българските и румънските имигранти са основно сезонни работници, които скоро ще се завърнат в домовете си – точно както правителството сбърка с работниците от Гърция и Турция преди десетилетия, коментира "Шпигел".

За разрешаване на проблема все още няма генерален план и само местните власти осъзнават, че имигрантите от източните съседи на Германия възнамеряват да останат в страната.Според изданието планове за интеграция са все по-необходими заради зачестилите случаи на проблеми – измамени от наемодателите си българи и румънци, експлоатация на жени, създаване на лагери край канала в Мюнстер.

Водещи новини

Още новини