Меркел осъди "неоправданото" експулсиране на германски дипломати от Москва

gettyimages
share

Канцлерът Ангела Меркел осъди руското експулсиране на германски дипломати като поредната стъпка на Москва, която я отдалечава от върховенството на закона, съобщава БТА.

По-рано в петък Русия обяви експулсирането на дипломати от Швеция, Германия и Полша, като ги обвини, че са участвали в незаконни протести миналия месец срещу затварянето на критика на Кремъл Алексей Навални.

"Считаме това експулсиране за неоправдано", каза Меркел пред репортери след видеоконференция по въпросите на отбраната и сигурността с френския президент Еманюел Макрон, като добави, че двамата са получили новината за експулсирането по време на срещата.

Русия напъди дипломати от ЕС заради Навални

Ангела Меркел също така заяви, че Германия е готова да бъдат продължени санкциите срещу Русия, включително срещу руски лица, но заяви, че е "дипломатическо задължение" да се поддържат отворени канали за комуникация с голямата източна съседка на Европа. На съвместната виртуална пресконференция с френския президент Еманюел Макрон тя посочи, че засега Германия се придържа към позицията си в полза на газопровода "Северен поток 2", срещу който се противопоставят САЩ и голяма част от Европа.

"Във връзка със събитията в Русия, вече казахме, че си запазваме правото да продължим санкциите, особено срещу лица. Засега позицията по„ Северен поток 2 “не се влияе от това. Това е проект, за който знаете позицията на федералното правителство ", каза още Меркел.

Водещи новини

Още новини