България изнудва Сърбия с малцинството

share

България открито заплашва да блокира пътя на Сърбия към Европейския съюз, като извива ръцете на Белград за правата на българското малцинство.

Радио Б92 цитира изказването на българския вицепрезидент Маргарита Попова при нейното посещение в западната ни съседка на 15 април. Тогава тя заяви: "Сърбия не може да стане член на Европейския съюз, ако не реши въпроса с българската общност в Западните покрайнини". Белградската медия твърди, че тогава заместникът на държавния глава Росен Плевнелиев е заплашила с вето на сръбския напредък към ЕС. Според радиото десни организации в България искат присъединяването на Западните покрайнини и са изпратили меморандум за подобряване на положението на малцинството до властите в София, Белград и институциите в Брюксел.

Медията припомня подобни действия от страна на Румъния и Унгария. Букурещ заплаши с вето даването на Белград на статут кандидат-член на 27-те, ако Сърбия не подобри положението на румънците. Будапеща, от своя страна, се опълчи срещу Закона за реституция, който нарушавал правата на унгарското малцинство.

Подобни проблеми могат да възникват и със Загреб заради нерешен граничен спор. Хърватия се очаква да се присъдени към ЕС през следващото лято.

Водещи новини

Още новини