Дейвид Камерън: Не съм правил сделки с Рупърт Мърдок

share

Британският премиер Дейвид Камерън отхвърли твърденията, че е бранил деловите интереси на медийния магнат Рупърт Мърдок в замяна на подкрепа от неговата вестникарска империя, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В интервю за телевизия Би Би Си днес Камерън категорично отрече, че е имало сделка Мърдок да получи одобрение за усилията си да придобие най-голямата кабелна телевизия в страната, "Би Скай Би", в замяна на подкрепа на изборите през 2010 г., които го доведоха на власт, допълва БТА. "Не върша неща и не променям политиката си в угода на този или онзи бизнесмен. Аз не действам по този начин, и съм готов да го потвърдя под клетва", заяви Камерън.

Разследването на някои от вестниците на Мърдок във връзка с подслушването на телефони разкри тесните връзки, които медийният магнат е поддържал с британското правителство. В сряда един от съветниците на Джереми Хънт, държавен министър на културата и медиите, подаде оставка, след като бе публикувана негова кореспонденция по електронна поща, доказваща тесните му връзки с Мърдок във връзка с придобиването на кабелната телевизия. Сега Лейбъристката партия настоява и Хънт да подаде оставка, обвинявайки го в нарушение на правилата за поведение на членове на правителството.

Всичко това се стовари върху Камерън, чиято Консервативна партия е с най-ниска подкрепа от 2004 г. насам, посочва Ройтерс. Тези данни станаха известни броени дни преди насрочените за четвъртък местни избори и допълниха неприятните за британския кабинет новини, свързани с бюджета, и икономическата рецесия.

Водещи новини

Още новини