ЕС наложи санкции на шефа на руското военно разузнаване

Getty Images/Guliver
share

Европейският съюз наложи санкции на ръководителя на руското военно разузнаване Игор Костюков и на още един руснак, обвинявайки ги в кражбата на имейли на немския канцлер Ангела Меркел при хакерска атака срещу парламента на Германия през 2015 г., съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

През май Русия отхвърли обвиненията като "изтъркана история" и заяви, че ЕС няма доказателства.

Санкциите срещу ръководителя на Агенцията за военно разузнаване (ГРУ) следват аналогичните замразявания на активи и забрани за пътуване, наложени през миналата седмица на служители, близки до президента Владимир Путин, в отговор на предполагаемото отравяне на кремълския критик Алексей Навални.

Новите мерки бяха оповестени в официалното издание на ЕС. В допълнение към Костюков, тези наказателни мерки са насочени и към Дмитрий Бадин, обвинен като хакер, който е организирал атаката, както и към така наречения 85-и основен център или "Център 85", който е поделението на ГРУ, използвано за осъществяването на хакерското нападение.

Шефът на руското външно разузнаване: Протестите в Беларус са подклаждани от чужбина

"Откраднато е значително количество данни и са засегнати имейл акаунти на няколко депутати, както и на канцлера Ангела Меркел“, се казва в официалното издание на ЕС по повод на хакерската атака.

Костюков, ръководител на генералния щаб на ГРУ, е отговорен за хакерското нападение на информационната система на германския парламент, съобщава още официозът на Европейския съюз.

Водещи новини

Още новини