Шефът на руското външно разузнаване: Протестите в Беларус са подклаждани от чужбина

  • 22 октомври 2020 18:10

  • 542
  • 2
Шефът на руското външно разузнаване: Протестите в Беларус са подклаждани от чужбина
© Getty Images/Guliver

Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин каза днес, че продължаващите от два месеца и половина протести в Беларус са разпалвани от чужбина, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Протестите избухнаха след изборите през август, на които президентът Александър Лукашенко беше избран за шести мандат. Според опозицията изборите са били манипулирани. Лукашенко обвини САЩ и техни съюзници, че разпалват демонстрациите.

Наришкин, който се срещна днес в Минск с Лукашенко, се изказа в същия дух. "Виждаме желание да се направи опит за промяна на съществуващия ред, на съществуващата политическа система чрез противоконституционни средства", каза той след разговора си с беларуския президент. "Външното влияние е доста очевидно", заяви Наришкин.

Над 200 задържани по време на протестите в Беларус

Той приветства предложения от Лукашенко процес за конституционни промени, като каза, че това ще "даде отговори на много въпроси" и същевременно ще запази стабилността на Беларус.

Опозицията отхвърля реформата като опит на Лукашенко да печели време и да остане на власт. САЩ и Европейският съюз казват, че изборите през август не са били нито свободни, нито честни. Те въведоха санкции срещу висши беларуски служители, обвинени в манипулиране на гласуването и смазване на мирните протести.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
542 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.10.23 | 04:35

2
Значи някой ви отвръща на мръсните номера. От демокрацията и комунизма комунизмът се оказа уродливо слабо недоносче, а демокрацията 2 500-годишен колос.
e

2020.10.22 | 19:53

1
e to е ясно. оная тихановска обикаля из цяла европа. дадоха им някакви награди за демонкрация. искат да ги докарат то нашето дередже. като им инсталират компрадори като нашата тиква ще е вече много демократично.

Добави коментар

Водещи новини