Ангела Меркел е обезпокоена от засилването на антисемитизма в Германия

Getty Images
share

Канцлерът Ангела Меркел и Централният съвет на евреите в Германия алармираха днес за засилване на антисемитизма и умножаване на конспиративните теории, свързани с епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.

,,Проявите на расизма и антисемитизма в нашата страна са позор и ме карат да изпитвам дълбок срам'', заяви Меркел в синагога в Берлин по повод 70-ата годишнина от създаването на Централния съвет на евреите в Германия.

Истина е: расизмът и антисемитизмът никога не са изчезвали, но от известно време са все по-явни и дръзки, отбеляза със съжаление тя.

Антисемитски лозунги и плакати бяха издигани на множество протести срещу носенето на маски, състояли се в Берлин и други градове през последните месеци, припомня АФП.

Срещу еврейските граждани открито се отправят дирижирани оскърбления, заплахи или конспиративни теории, посочи Меркел, имайки предвид главно социалните мрежи.

Не по-рано от средата на 2021 г. Германия може да има широко достъпна ваксина срещу COVID-19

Президентът на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер отбеляза, че през 2019 г. броят на антисемитските актове е отбелязал нов рекорд за последните 20 години.

Епидемията от коронавируса действа като катализатор. В интернет циркулират многобройни конспиративни теории, сочещи евреите като причина за вируса, допълни той, цитиран от БТА.

Според Шустер е очевидно също, че идеите на нацистите съвсем не са изчезнали.

Антисемитските предразсъдъци се предават от поколение на поколение, съзнателно или несъзнателно, подчерта той.

Водещи новини

Още новини