Еврокомисар: ЕС не може да приеме всички бежанци по света

Getty Images/Guliver (архив)
share

ЕС никога не може да приеме всички бежанци по света, заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя посочи това след днешното виртуално заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

По нейните думи целта на ЕС е да открие законови пътища за миграция, както и да въведе трудови визи за чужденци. Според нея европейският трудов пазар ще има нужда от чужда работна ръка.

Рязко увеличаване на бежанците към ЕС през май

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер изрази плахо очакване до есента ЕС да се споразумее по общи правила за миграцията. По неговите думи въвеждането на такива правила би намалило значително броя на мигрантите за разселване, защото ще може още на външните граници да се преценява кой подлежи на международна закрила, предава БТА. 

Зеехофер посочи, че пътят на мигрантите през Средиземно море се измества и за начална точка на пътуването към ЕС, освен Либия, вече се използват Тунис и Алжир. Би било неприемливо да се връщат мигранти в Либия, заяви министърът по повод опасността от нечовешко отношение в тази страна.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

Водещи новини

Още новини