Швейцария погна трима германски данъчни инспектори

share

Швейцария издаде заповеди за арест за трима германски държавни служители, които швейцарските власти обвиняват в индустриален шпионаж заради купуване на банкови данни за германски граждани, заобиколили данъчните закони, предаде Ройтерс, цитирайки финансовото министерство на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Информация за заповедите за арест е публикувана в днешното издание на германския вестник "Билд", потвърди говорител на министерството на фона на ожесточения спор за заобикаляне на данъчните разпоредби между Германия и Швейцария. Германските данъчни инспектори рискуват да бъдат арестувани, ако влязат на швейцарска територия. "Има конкретни подозрения, че от Германия са давани определени заповеди да се използва шпионаж, за да се получи информация от банката Credit Suisse. Главния прокурор поиска помощ от германските власти", посочи главната прокуратура на Швейцария. Ханелоре Крафт, премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, посочи пред "Билд", че е ужасена от заповедите за арест. "Данъчните инспектори на Северен Рейн-Вестфалия просто са си вършели работата, преследвайки лица, които нарушават германските данъчни закони и трупат недекларирани пари в швейцарски банки", каза премиерът на германската провинция с най-многобройно население.

През 2010 г. няколко германски провинции, включително Северен Рейн-Вестфалия, обявиха, че са купили компакт дискове с данни от швейцарски банки като част от преследването на данъчни измамници. След тези съобщения хиляди германци декларираха капиталите си, за да избегнат затвора. Федералното правителство пък даде "зелена светлина" на провинциите да продължат да купуват информация, дори ако данните са придобити незаконно. Според оценките германски данъкоплатци крият в швейцарски сметки около 200 млрд. долара, допълва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини