Италия в неделя решава съдбата на ядрената си енергетика

Getty Images/Guliver Photos
share

Той може да се окаже още едно изпитание за министър-председателя Силвио Берлускони след поражението на десноцентристката му коалиция на местните избори миналия месец, предаде ДПА.

Берлускони омаловажи значението на вота, който включва също така въпроси за приватизацията на водните ресурси и за валидността на закона, който позволява на висши служители, в това число премиера, да не се явяват пред съда, когато са заети със служебни ангажименти. В един от малкото си коментари по въпроса той каза, че правителството "няма от какво да се страхува".

Опозицията, която се надява да засили още повече позициите си след победите на кметските избори в Милано и Неапол, обвини управляващите, че се опитват да саботират референдума. Според нея решението на правителството да поиска от Конституционния съд да изключи въпроса за ядрената енергетика от вота е целяло именно това. Управляващите твърдят, че въпросът е станал излишен, след като през април е бил наложен мораториум върху ядрената енергетика след събитията в Япония.

Конституционният съд обаче не извади ядрената енергетика от въпросите на референдума. Решението беше приветствано от
природозащитниците и левицата, които призовават италианците да гласуват за запазване на забраната за ядрената енергетика, наложена с референдум през 1987 г., една година след аварията в Чернобил.

Управляващите не одобряваха и въпросът за явяването на висши служители пред съда да бъде подложен на референдум, настоявайки, че сегашните изключения защитават премиера от атаките на подкрепящи левицата магистрати, които искат да го унищожат.

Според критиците този закон е предназначен конкретно да помага на Берлускони в съдебните процеси срещу него. Опозицията също така настоява гражданите да подкрепят запазването на водните съоръжения под държавен контрол,
отхвърляйки довода на правителството, че приватизацията ще даде възможност за подобряване на услугите, и предупреждавайки, че прехвърлянето на съоръженията в частни ръце ще доведе до повишаване на цените.

Водещи новини

Още новини