Вицепрезидентът Маргарита Попова посети Федералния парламент на Белгия

булфото
share

Вицепрезидентът Маргарита Попова посети днес Федералния парламент на Белгия, където се срещна и разговаря с председателите на Сената Сабин дьо Бетюн и на Камарата на представителите Андре Флао.

Вицепрезидентът се подписа в "Златната книга" на парламента. След срещата тя коментира пред български журналисти, че в разговора са били обсъдени въпросите за българската общност в Белгия, за необходимостта от повишаване на сътрудничеството на местно ниво, за приемането на България в Шенген и за Европейското училище в Брюксел. По темата за Шенген заявих категорично, че сме готови да бъдем приети безапелационно, защото ни очакват много сериозни разговори за промяна в Шенгенската формула, посочи Попова в отговор на въпрос. По нейните думи ще бъде дефицит на европейска солидарност да продължаваме да стоим в преддверието и ако Европейският съюз продължава без нас с Румъния да води разговор по тази тема. Според вицепрезидента това не би било добре за самия ЕС, затова според нея страната ни трябва да бъде в Шенген и заедно с останалите държави от зоната да обсъжда промените в Шенгенския кодекс. България е готова и можем да водим високопрофесионален разговор за нови технологии, нови начини на комуникация и ново интегрирано и добро управление на европейските и на шенгенските граници, заяви тя. Имаме потенциал и можем да го направим заедно с всички останали, добави вицепрезидентът.

Сабин дьо Бетюн отбеляза, че за Федералния парламент е чест да приеме гост от равнището на българския вицепрезидент. Андре Флао посочи, че двустранните отношения между Белгия и България са много важни, както и между парламентите на двете държави. По неговите думи прекият контакт помага за уточняване на позициите по предстоящите действия за пълната европейска интеграция на нашата страна. В отговор на въпрос той изрази очакване за положително решение на въпроса с осигуряването на пълен достъп на българските граждани до трудовия пазар на Белгия.

Водещи новини

Още новини