Евродепутатите избират днес новата Европейска комисия

Pixabay
share

Европейският парламент ще гласува днес по обед състава на новата Европейска комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. Предвижда се изборът да бъде с явно гласуване и да бъде обявен за успешен при получаването на обикновено мнозинство от участвалите евродепутати.

През юли ЕП избра с 383 гласа (девет над минимума) Фон дер Лайен за следващ председател на ЕК. Срещу предложението бяха 327 евродепутати, а 22-ма се въздържаха. През септември евродепутатите отхвърлиха първите кандидати за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния, което отложи гласуването и встъпването в длъжност на новата комисия досега с един месец. Междувременно комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер от 1 ноември премина в режим на ограничени правомощия.

Великобритания не изпълни задължението си по договора за ЕС да излъчи еврокомисар. Затова днес новата комисия ще бъде гласувана, без бройките в състава да са изцяло запълнени. Според правните отдели на европейските институции гласуването на ЕК в този непълен състав е допустимо. ЕК заведе срещу Лондон наказателна процедура и е възможно да внесе иск в Европейския съд.

Ако днес мнозинството в ЕП подкрепи новия състав на комисията, еврокомисарите ще встъпят в длъжност от 1 декември. Мандатът на ЕК е пет години, а Фон дер Лайен е първата жена, избрана за ръководител на институцията.

Водещи новини

Още новини