Италианска оръжейна фабрика спира износа на бомби за Саудитска Арабия и ОАЕ

gettyimages (архив)
share

Оръжейна фабрика в Италия, която е германска собственост, ще престане да изнася за Саудитска Арабия и ОАЕ бомби, които се използват във войната в Йемен, съобщиха днес активисти, цитирани от ДПА.

Компанията RVM Italia, която е дъщерна на германската Rheinmetall от военната индустрия, произвежда бомби, части от които са били намерени на мястото на бомбардирани обекти в Йемен. "Приветстваме решението, което трябваше да бъде взето отдавна, както ние призовавахме", се казва в изявление на италианската Група за координация на гражданското общество. Групата включва италианските клонове на правозащитните и хуманитарни организации "Амнести интернешънъл", "Оксфам" и "Спасете децата" (Save the children).

Според италианската агенция АНСА, с мярката си RVM Italia се съобразява с решение на италианското правителство да се замразят експортните лицензи за авиационни бомби и елементи за Саудитска Арабия и ОАЕ. АНСА цитира писмо на компанията, изпратено днес до нейните работници и служители, в което се казва, че прекратяването на износа влиза в сила веднага и ще трае до 18 месеца. От фирмата пренасочваха въпроси по случая към германската компания майка, от която на свой ред засега няма никакъв коментар, предаде БТА.

Водещи новини

Още новини