Жан-Клод Юнкер е приел оставката на скандален чиновник в ЕК

Getty (архив)
share

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е приел оставката на генералния секретар на комисията Мартин Зелмайер, съобщи днес говорител на институцията.

Говорителят добави, че Юнкер е запознал във вторник еврокомисарите с това решение и е уточнил, че оставката влиза в сила от края на юли. Попитан кога ще бъде решено кой да замести Зелмайер, той уточни, че това ще стане следващата седмица.

Зелмайер бе назначен преди година и половина с измама, изобличена от медиите. Европейският парламент настоя с две резолюции Зелмайер да се оттегли, но този призив досега остана нечут. Омбудсманът на ЕС – ирландката Емили О’Райли - отбеляза, че за допуснатото нарушение отговорност носят всички еврокомисари.

По възприето неофициално правило, в ЕК не е допустимо да работят на двете най-висши длъжности представители на една и съща държава. След избора на Урсула фон дер Лайен за следващ председател на ЕК по силата на това правило запазването на нейния сънародник Зелмайер на поста повече не бе приемливо, отбелязаха по-рано множество дългогодишни наблюдатели на дейността на европейските институции в Брюксел.

Европейски медии разпространиха неопровергани досега твърдения, че Зелмайер се е опитал пряко да се намеси в избора на новия председател на ЕК и дори да саботира фон дер Лайен, за да успее самият той да се задържи на поста.

Водещи новини

Още новини