Италия въведе правилото “няма ваксина, няма училище”

Pixabay
share

Италианското правителство официално въведе правилото “няма ваксина, няма училище”, пише Би Би Си, цитирани от БТВ. Законът Лоренцин, кръстен на бивш здравен министър в страната, задължава родителите да поставят набор от задължителни ваксини на децата си, за да могат да ги запишат на ясла, детска градина и училище. Ваксините включват тези за варицела, морбили, заушка, рубеола и полиомиелит.

Децата на възраст до шест години ще бъдат автоматично изключвани от ясли и детски градини ако нямат задължителната имунизация. Учениците на възраст между шест и 16 години няма да бъдат изключвани, но родителите им трябва документално да докажат, че децата им са ваксинирани. В противен случай ги грози глоба от до 500 евро.

Законът влезе в сила на 10 март. “Всички имаха време да наваксат с ваксините”, коментира настоящият здравен министър на Италия Гуида Грило. Заместник-приемиерът на Италия Матео Салвини искаше допълнително отлагане на мярката, но датата така и не беше променена.

Всяка община разрешава проблемите с ваксинацията по различен начин. В Болония например властите са изпратили писма за изключване на родителите на близо 300 деца. Други 5000 имат пропуски във ваксинацията.

Законът Лоренцин беше подготвен от старото италианско правителство и до скоро не беше ясно дали въобще ще бъде въведен на практика. Настоящата коалиция в Италия обеща да премахне задължителните ваксини, но скоро размислиха. Причината законът все пак да бъде въведен е намаляващото покритие на ваксините в Италия до под 80% от населението. Според изискванията на Световната здравна организация покритието трябва да бъде 95%, за да се задейства т.нар. “стаден имунитет”, който трябва да предпази хората, които поради здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани, както и малките деца, все още ненавършили нужната възраст за имунизация.

Новият закон влиза в сила с надеждата страната да се пребори с нарастващите случаи на морбили.

Водещи новини

Още новини